Newsletter: Inscriere la Newsletter

institutie ansamblu complex de valori, de norme si proceduri ale unui grup de indivizi; componenta concreta a unei societati; activitati determinate de anticipari stabile si reciproce intre actorii sociali.

mai multi termeni...

Alatura-te Echipei CPCS

Avem nevoie de tine!
Membru sau doar voluntar, te asteptam sa te implici in proiectele şi activităţile noastre!

Acceseaza o serie de resurse extrem de utile in studiul culturii de securitate.

Telefon:
0748 022 805
0722 306 591
Email
fbicon twicon

Mic Dictionar de Cultura de Securitate

administratie - suma organelor administrative ale unui stat; un aparat format din institutii ale statului, create pentru a aplica regulamente, proceduri, politici, acte normative; structuri institutionale distincte prin care se exercita puterea statului.

amenintari - pericole potentiale, posibilitatea, probabilitatea, iminenta sau consumarea acestora fiind influentata de o serie de factori ulteriori.

antiterorism - totalitatea masurilor luate pentru prevenirea fenomenului terorist; planuri si actiuni referitoare la evaluarea pericolului, intarirea plafoanelor de securitate a obiectivelor potential vizate, protectia persoanelor si siguranta actiunilor.

autoritate - dreptul sau capacitatea, ori ambele, de a face propuneri sau de a da instructiuni, acceptate fara a recurge la persuasiune, negociere sau forta.

cetatean - membru al unei comunitati politice care are un statut juridic specific si/sau drepturi civice.

comunitate - ansamblu de relatii sociale complexe in context specific; proces de participare, de intitutionalizare si organizare; ideal de integrare sociala.

conflict - manifestarea unui antagonism intre doua entitati, individuale sau colective avand ca obiect schimbarea raporturilor de forta; confruntarea de intensitate si violenta variabile a unor categorii de indivizi cu statute si roluri diferite; disfunctionalitate a sistemelor sociale de reglare prin care este asigurat consensul.

contraterorism - riposta la o actiune terorista produsa sau in curs de desfasurare; proceduri de riposta tactica, investigarea actiunii si organizarea actiunilor pe timpul crizei.

cultura - munca de educare a spiritului; dezvoltarea mentala si organizationala a societatii; complex de cunostinte, credinte, valori si obiceiuri; modalitati de difuzare a cunoasterii in societate.

cultura de securitate - abordare institutionala moderna care promoveaza problematica securitatii; cunoasterea registrului de urgente publice de ordin politic, militar, economic, societal si ecologic; totalitatea notiunilor, ideilor si informatiilor de care dispun, la un moment dat, cetatenii statului, referitoare la valorile, interesele si necesitatile nationale de securitate; modalitate de dezvoltare a unor atitudini, motivatii si comportamente necesare apararii si protectiei personale, de grup si statale fata de vulnerabilitati, factori de risc, amenintari, stari de pericol sau agresiuni potentiale, precum si promovarii lor in mediul intern si international de securitate.

democratie - conducerea celor multi; ideal politic dorit dar si contestat; termen politic antic parte din clasificarea formelor standard de regim; forma pura de guvernamant- sistem reprezentativ; etalon principal dominant; drept la autodeterminare colectiva.

educatie de securitate - educatie preventiva si de gestiune a noului mediu de securitate intern si international, precum si a tipurilor de amenintari la adresa securitatii; ansamblu de masuri intreprinse in mod sistematic de catre autoritati publice si organizatii neguvernamentale; modalitate prin care notiunile, ideile si informatiile referitoare la valorile, interesele si necesitatile nationale de securitate sunt utilizate, in forme si prin mijloace adecvate, in scopul formarii si dezvoltarii insusirilor intelectuale, morale si comportamentale ale cetatenilor in domenii si probleme ale securitatii nationale si internationale.

factori de risc - elemente, situatii sau conditii care prin natura lor pot afecta securitatea statului, a grupurilor sau a individului.

informatii - orice date, documente, obiecte sau activitati, indiferent de forma, suport, mod de exprimare sau de punere in circulatie.

institutie - ansamblu complex de valori, de norme si proceduri ale unui grup de indivizi; componenta concreta a unei societati; activitati determinate de anticipari stabile si reciproce intre actorii sociali.

institutii de siguranta nationala - organe ale administratiei publice ce au ca scop cunoasterea, prevenirea si inlaturarea amenintarilor interne sau externe ce pot aduce atingere intereselor statului.

organizatie - ansambluri umane ordonate si ierarhizate in vederea cooperarii si coordonarii membrilor lor in anumite scopuri, cu caracteristici si moduri diferite de functionare; structura cu interdependenta limitata a membrilor , rationalitate limitata a comportamentelor si legitimitate limitata a scopurilor.

politica - proces decizional colectiv care include persuasiunea, negocierea si luarea unei decizii privind scopurile si mijloacele optime pentru a atinge scopul final, obligatorii pentru toti; lupta pentru obtinerea si pastrarea autoritatii si a puterii.

politica de securitate - complex decizional interdependent privind alegerea obiectivelor, a mijloacelor si resurselor alocate in situatii specifice.

politici publice - element esential al democratiilor moderne; plan sau model ales de actiune, sau non-actiune ca raspuns la o problema, sau un set de probleme sociale si interconectate; modalitati de a rezolva probleme complexe, formulate, exprimate si implementate.

securitate - "libertate in fata amenintarii"; domeniu complex, ambiguu, ideologizat si dificil de conceptualizat; prioritate in organizarea si functionarea societatii; produs al capacitatilor politice, militare, economice, societale si culturale ale societatii, dificil de obtinut si greu de pastrat; sarcina principala, dar nu exclusiva, a structurilor de stat; registru de urgente publice, militare, civile si politice, materializat in agenda publica; domeniu demilitarizat cu o pronuntata orientare catre aspectele civile, publice si globale; absenta amenintarilor si a fricii; constructie sociala subiectiva avand ca baza perceptia unor date si fapte cu caracter obiectiv.

securitate nationala - baza politicii generale a statului prin care se fundamenteaza teoretic si se indeplinesc practic masuri in toate domeniile de activitate, cu scopul asigurarii promovarii si apararii intereselor nationale fundamentale.

servicii de informatii - institutii abilitate care au ca scop principal culegerea si coroborarea de date si informatii relevante in luarea deciziilor politice si militare.

siguranta nationala - starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate socio-economica si politica a statului, in acord cu principiile si normele democratice.

societate - retea de interactiuni si schimburi creata de indivizi in exercitarea dreptului de a urmari satisfacerea nevoilor lor particulare in mod liber si spontan.

societate civila - conditia unei vieti intr-o comunitate politica destul de avansata social incat sa posede un cod de legi propriu si care sa fie superioara culturilor preurbane; parteneriat civic- a trai si a fi condus in acord cu legi civile, in contrast cu starea de natura; aranjamente sociale, economice si etice ale societatii moderne; aspecte nonpolitice ale ordinii sociale contemporane.

stat - fenomen istoric sau concept filosofic universal ; comunitate umana- politica suverana; societate umana agregata in diverse forme; fenomen specific modern; relatie stabila intre o comunitate si un teritoriu; caracteristici universale specifice mentinute in timp si spatiu; ansamblu de relatii intre oameni ce presupune o putere si o conducere ierarhizata; reprezentarea institutionala a vointei poporului.

studii de securitate - domeniu asociat relatiilor internationale, studiilor strategice si studiilor de pace, cu accent pe aspectele civile ale vietii sociale.

terorism - forma de violenta fizica si psihica cu substrat politic care are ca scop crearea unei stari de insecuritate; cea mai complexa amenintare la adresa democratiei si statului de drept; provocare majora in planul stabilitatii internationale generatoare de crize majore la nivel mondial.

vulnerabilitati - stari de lucruri, procese sau fenomene, individuale si/sau sociale, care reduc capacitatea de reactie la riscurile existente sau potentiale sau care favorizeaza aparitia sau dezvoltarea acestora.

Mai multe materiale

RealStudio RoHost Real Project Solutions Fudoshin Martial Arts Editura Tritonic Tiger Protector