Newsletter: Inscriere la Newsletter

vulnerabilitati stari de lucruri, procese sau fenomene, individuale si/sau sociale, care reduc capacitatea de reactie la riscurile existente sau potentiale sau care favorizeaza aparitia sau dezvoltarea acestora.

mai multi termeni...

Alatura-te Echipei CPCS

Avem nevoie de tine!
Membru sau doar voluntar, te asteptam sa te implici in proiectele şi activităţile noastre!

Acceseaza o serie de resurse extrem de utile in studiul culturii de securitate.

Telefon:
0748 022 805
0722 306 591
Email
fbicon twicon

Centrul de Promovare a Culturii de Securitate - Prezentare

Asociatia "Centrul de Promovare a Culturii de Securitate" (CPCS), cu sediul in str. Baba Novac, nr. 38, Timisoara, Romania, este constituita ca persoana juridica romana, de drept privat, fara scop patrimonial, in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 37/2003.

Scopul Asociatiei este promovarea, dezvoltarea si implementarea unor proiecte/modele si standarde de securitate comunitara si individuala pentru crearea unei Culturi de Securitate, prin cercetare, studii, informare si educatie in parteneriat cu institutiile de invatamant atat de stat cat si private, precum si cu institutii de tip medical, militar, politie, justitie, religios dar si cu organizatii guvernamentale si non-guvernamentale, avand ca finalitate dezvoltarea unei comunitati careia ii pasa de siguranta cetatenilor sai, precum si promovarea cunoasterii, respectului si increderii reciproce intre membrii si institutiile comunitatii.

Obiectivele Asociatiei sunt

 • Stimularea interesului si preocuparilor institutiilor si persoanelor particulare fata de Cultura/Educatia de Securitate, prin intermediul mass-media si a altor actiuni de promovare directionate in acest sens;
 • Integrarea in institutiile de invatamant – la nivel primar,gimnazial, liceal si superior - a Educatiei pentru Securitate atat pentru copii si adolescenti, cat si in institutii publice pentru adulti, prin organizarea de cursuri, conferinte, simpozioane, traininguri si seminarii, intalniri, colocvii, vizionari, workshopuri, grupuri de discutii, mese rotunde, tabere, excursii si alte activitati recreativ-educationale;
 • Editarea, publicarea si difuzarea de materiale informative si stiintifice,carti, reviste, pliante si alte materiale tiparite si audio-vizuale;
 • Stabilirea de contacte si colaborarea permanenta cu institutiile stiintifice din tara si din strainatate, cu expertii in domeniu, precum si cu alte organizatii-institutii guvernamentale sau non-guvernamentale care au ca domeniu de interes Cultura de Securitate si domeniile conexe;
 • Atragerea, sprijinirea si indrumarea persoanelor fizice sau juridice care doresc sa se initieze si sa se perfectioneze in domeniul securitatii, protectiei personale, precum si a tuturor celor interesati de Cultura de Securitate;
 • Desfasurarea de actiuni concrete, in limitele de competenta a asociatiei, in vederea prevenirii si combaterii agresiunii/violentei – asigurarii protectiei personale, de grup si societale;
 • Acordarea de titluri si diplome onorifice persoanelor/institutiilor care se remarca in realizarea scopurilor asociatiei;
 • Participarea la proiecte, conferinte si sesiuni de comunicari stiintifice avand ca subiect domeniul Securitatii organizate/sprijinite de institutii de invatamant superior din Romania si din strainatate, autoritati publice locale si centrale precum si de institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale etc.

Cultura de Securitate

Acest concept utilizeaza o noua abordare institutionala fata de promovarea dialogului cu actorii-institutiile publice, precum si validarea misiunii sociale a acestora in spiritul cunoasterii noilor tipuri de amenintari, riscuri si vulnerabilitati, la nivel individual, de grup, societal, national, regional si global.

Lupta impotriva terorismului, crimei organizate, criminalitatii transfrontaliere sunt realitati pe care reprezentantii societatii civile trebuie sa le cunoasca, pentru a participa, impreuna cu institutiile statului, la cunoasterea, prevenirea si combaterea acestor probleme. Iar cand provocarea este de ordin securitar, ea ar trebui sa ne priveasca pe toti in aceeasi masura.

Centrul de Promovare a Culturii de Securitate doreste sa se implice activ in actiuni de educatie preventiva si de gestiune a noii realitati de securitate ca indicator al unei vocatii de factura euro-atlantica si comunitar-europeana. Obiectivul urmarit este stabilitatea, pacea si constructia unei societati moderne, democratice conectata la valorile euro-atlantice.

CPCS isi planifica identificarea si cunoasterea

 • tintelor potentiale sau reale (cine sau ce este sau poate fi amenintat?);
 • agresorilor potentiali sau reali (cine –persoane sau organizatii- ameninta sau ar putea sa faca aceasta?)
 • metodelor posibile, planuri sau actiuni in desfasurare (cum, prin ce activitati se pericliteaza entitatea aparata – persoana, institutie, simbol, resursa sau obiectiv);
 • momentului si/sau locului( cand si unde se pot materializa);
 • factorilor interni si externi care pot favoriza producerea amenintarii (infrastructura de sprijin – mijloace si resurse)

CPCS – cu ajutorul informatiilor de tip OSINT si HUMINT (prin evaluarea, coroborarea, analiza si interpretarea datelor) extrage concluziile si identifica posibilele moduri de evolutie a evenimentelor furnizand securitate prin proiectele pe care le dezvolta si implementeaza (actionand atat preventiv, cat si ofensiv, prin initiative de natura a descuraja desfasurarea de actiuni impotriva sigurantei personale, de grup sau societale, precum si de a influenta in directia consolidarii acesteia) adica sa creasca, in termeni reali, valoarea indicilor de siguranta din mediul de referinta si sa construiasca, proactiv, premise de prezervare si afirmare viitoare a intereselor comunitatii.

Pentru a stabili caile concrete de prevenire a materializarii unui risc si /sau de combatere a unei amenintari, CPCS actioneaza in scopul cunoasterii tendintelor, a faptelor, cat si a circumstantelor evenimentiale, care includ:

 • teritoriul relevant (locatie,regiune,zona,tara);
 • domeniile de interes (directiile de actiune);
 • problemele specifice si cazurile propriu-zise.

In general se presupune ca nu trebuie sa actionezi decat cand exista un pericol clar si prezent…CPCS considera ca o atitudine pasiva pana la momentul cand pericolul este evident si iminent poate fi contraproductiva si cu siguranta contracararea acestuia implica cresterea considerabila a costurilor unei reactii imediate si eficiente.

Viata oamenilor ca indivizi, colectivitati sau state depinde in mod fundamental de Securitate.

Siguranta este sinonima cu normalitatea sociala si are un loc central in organizarea si functionarea in conditii optime a societatii!

Mai multe despre CPCS

RealStudio RoHost Real Project Solutions Fudoshin Martial Arts Editura Tritonic Tiger Protector