Eduard Novak a dat explicații în Camera Deputaților, după ce s-a spus că și-a premiat ilegal tatăl – DigiSport

Eduard Novak a dat explicații în Camera Deputaților, după ce s-a spus că și-a premiat ilegal tatăl  DigiSport

Головна » Eduard Novak a dat explicații în Camera Deputaților, după ce s-a spus că și-a premiat ilegal tatăl – DigiSport

  • Media: Fotbal Club, marți, 19:30, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, marți, 21:30, DGS 1

Eduard Novak a dat explicații în Camera Deputaților, după ce s-a spus că și-a premiat ilegal tatăl

„La nivelul ministerului există mecanisme pentru prevenirea şi gestionarea conflictelor de interese. (…) Vreau să clarific un lucru, Ministerul Sportului nu premiază pe nimeni în nume propriu. Există prevederi legislative foarte clare în baza cărora se acordă premii pentru performanţele sportive, în conformitate cu HG 1447 din 2007. (…)

Sunt mulţi sportivi în situaţia în care rudele gradul 1 se află în stafful lor. Aduc rezultate deosebite în sportul românesc, iar drepturile pe care le primesc sunt în baza meritelor de pe teren.

Aici nu este vorba despre Novak, fiul care şi-a premiat tatăl. Este un antrenor emerit, decorat în 2008, 2012, cu Ordinul meritul sportiv gradul 2 şi pe urmă gradul 1. A fost prezent ca membru al staffului, consilier sau consilier pe buget propriu, la toate ediţiile Jocurilor Paralimpice, din 2004, 2008, 2012, 2016, 2021, şi la toate Campionatele Mondiale, însumând 26 de medalii câştigate.

A fost premiat de fiecare dată de Ministerul Sportului pentru aceste rezultate. Să ştiţi că este foarte frustrant că, după toate aceste rezultate istorice, obţinute pentru sportul românesc, să se vrea să se şteargă aceste rezultate”, a declarat Novak, de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Deputatul USR Cristian Brian a susţinut, în cadrul dezbaterii, că România nu are un ministru al Sportului, ci „un şmecher”, iar titularul acestui portofoliu ministerial, Eduard Novak, „în loc să se ocupe de dezvoltarea sportului, îşi îmbogăţeşte rudele, găştile de interese şi apropiaţii”.

Eduard Novak și-a anunțat revenirea în activitatea de sportiv, însă încasează și rentă viageră

Acuzat că încasează renta viageră, deşi şi-a anunţat revenirea în activitate, Novak a precizat că deocamdată nu este sportiv legitimat şi că legea îi permite să încaseze sumele pentru obţinerea performanţelor sportive.

„În sensul celor expuse până acum, ţin să menţionez că renta viageră este acordată în condiţiile legii şi reprezintă un drept al sportivilor de performanţă, conform articolului 64 din Legea 69/2000.

Potrivit aliniatului 10, în perioada revenirii în activitate ca sportiv, plata rentei viagere suspendă, dar în cazul meu nu am revenit încă în activitate. Până în momentul în care un sportiv nu are o legitimaţie sau o licenţă, nu este sportiv oficial. În momentul în care voi fi apt, mă voi legitima şi aşa cum prevede legea voi renunţa la renta viageră.

Concluzionând, când am intrat în cartea recordurilor ca singurul ministru medaliat paralimpic, nu a fost conflict de interese, atunci nu s-a sesizat nimeni că sunt şi ministru şi sportiv în acelaşi timp. Rezultatele bune sunt bune, dar acordarea unor drepturi în urma lor înseamnă conflict de interese?”, a subliniat Novak.

Eduard Novak pune atacurile la adresa sa pe seama unor grupuri care vor să destabilizeze sportul românesc.

„În fapt, aceste atacuri pentru care ne aflăm astăzi aici nu sunt nimic altceva decât o campanie de denigrare dusă direct de către Sindicatul pentru Tineret şi Sport dus împotriva mea.

Dacă tot mă aflu aici şi răspund în faţa unor sesizări ale sindicatului, ne întrebăm care este rolul sindicatului, să analizeze activitatea ministrului sau să reprezinte interesele salariaţilor?

În consecinţă, acest sindicat este unealta unui grup care doreşte să destabilizeze sportul şi acest minister. Obiectivul nostru este sprijinirea sportivilor, asigurarea condiţiilor necesare pentru practicarea sportului şi sprijinirea sportului de performanţă. Sportul trebuie să fie o prioritate naţională”, a indicat Novak.

Novak a motivat scăderea perfomanţelor din sportul românesc prin schimbarea miniştrilor de la acest portofoliu, precizând totodată că în ultimii doi ani se observă un progres.

Grupul parlamentar al USR l-a chemat pe ministrul Sportului la „Ora Guvernului”, tema dezbaterilor politice fiind reprezentată de necesitatea clarificării cazurilor de potenţiale conflicte de interese la nivelul ministerului.

Dezbaterea „Ora Guvernului” este o procedură care face parte din mecanismul de control parlamentar exercitat de legislativ la adresa guvernului şi se desfăşoară atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, în baza regulamentelor separate ale celor două camere.

Agerpres

Etichete: eduard novak


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din

Source: digisport.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *