FOTBAL – Iaşul “iernează” pe II. Retrospectivă Politehnica: clasare bună, dar joc şi puncte sub nivelul investiţiilor publice uriaşe. Iată perspectivele! – Ziarul de Iasi

FOTBAL – Iaşul “iernează” pe II. Retrospectivă Politehnica: clasare bună, dar joc şi puncte sub nivelul investiţiilor publice uriaşe. Iată perspectivele!  Ziarul de Iasi

Головна » FOTBAL – Iaşul “iernează” pe II. Retrospectivă Politehnica: clasare bună, dar joc şi puncte sub nivelul investiţiilor publice uriaşe. Iată perspectivele! – Ziarul de Iasi

Clasarea bună a Iaşului nu a fost generată însă de un joc pe măsura investiţiilor uriaşe făcute în club de Consiliul Local Iaşi, randamentul echipei şi zestrea de puncte acumulate într-un campionat extrem de modest fiind sub nivelul condiţiilor avute de Poli, fără precedent în istoria clubului. “Ziarul de Iaşi” vă propune o amplă retrospectivă a sezonului de toamnă, cu povestea acestuia şi multe date interesante.

Un an pierdut

Politehnica a ratat aproape complet sezonul trecut. Deşi a avut un buget mai mare decât echipe calificate în play-off, Poli s-a chinuit să-şi atingă derizoriul obiectiv propus, menţinerea în eşalonul doi.

Grav este faptul că stagiunea 2021-2022 nu a adus nici dorita echilibrare economică a clubului, nici crearea unui schelet de echipă pe care să se construiască formaţia din acest sezon. Drept urmare, vara trecută au fost nu mai puţin de 18 disponibilizări! Iar dacă ţinem cont că, exceptându-i pe Camara şi Muratovic, mai toţi jucătorii plecaţi au ajuns la echipe modeste de Liga a II-a sau a III-a se confirmă că Ziarul de Iaşi a avut dreptate când a semnalat în mod repetat, pe parcursul campionatului trecut, că transferurile efectuate nu au fost inspirate. Tabloul este întregit de faptul că dintre jucătorii rămaşi din lotul din stagiunea precedentă, Plămadă, Brînză, Kouadio, Fr. Cristea, Plohotniuk, doar primul a devenit titular, după ce a pornit ca rezervă.

Condiţii la Poli cum nici la Liga I nu au fost

Cu vestiarul rămas gol, Politehnica a dus o campanie de transferări agresivă în vară, nu mai puţin de 25 de jucători, majoritatea cu ştaif, sosind în Copou. Au fost achiziţionaţi fotbalişti cunoscuţi pe plan intern (Tincu, Vaşvari, Martac, apoi Hlistei), care au adunat sute de meciuri în Liga I, dar şi străini cu CV-uri impresionante pentru Liga a II-a. Printre aceştia s-au numărat participanţi la ultimul European (Jankov), jucători care adunau sute de prezenţe în elitele unor campionate tari – Argentina (Marchioni), Olanda (Hunte), Polonia (Tomczyk), Austria (Knoflach), Bulgaria (Karacianakov) – ori formaţi de cluburi mari, cum e Harrison, produs al Tottenham Hotspur.

Nu în ultimul rând, problemele uriaşe existente la nivelul Centrului de Copii şi Juniori propriu au fost astupate de importuri masive de tineri din toate colţurile ţării, mulţi trecuţi pe sub tricolor.

Astfel, Claudiu Niculescu – care a fost uns antrenor surprinzător, dar în condiţii speciale, tehnicienii cu ştaif ofertaţi înaintea lui refuzând Iaşul – a avut pe mână lotul cu cea mai mare cotă pe transfermarkt dintre toate cluburile din eşalonul doi.

În plus, jucătorii ieşeni au primit salarii peste multe dintre cele existente la Liga I, iar condiţiile de pregătire precompetiţională au excelat. Printre altele, Iaşul, care nu mai făcuse un cantonament de două sezoane, nici în prima ligă, nici în Liga a II-a, a mers în vară în două stagii de pregătire centralizată, plătite de la bugetul local.

Buget uriaş faţă de contracandidate

Totul a fost posibil ca urmare a sumelor consistente pompate de Consiliul Local Iaşi. Poli a avut cel mai mare buget din Liga a II-a, cu două milioane de euro de la CL în 2022 (în 2021 au fost 1,6 milioane euro, iar în 2020, în Liga I, sub un milion de euro!) şi ceva firimituri de la Consiliul Judeţean Iaşi. Plus gratuitate totală la folosirea bazei sportive, care consumă sute de mii de euro anual.

Spre comparaţie, alte cluburi au primit în 2022 următoarele sume de la bugetul local: circa 1 milion de euro la Oţelul Galaţi şi Gloria Buzău, bugete asemănătoare fiind anunţate şi de Steaua şi Chiajna, 800 000 de euro la Unirea Slobozia şi aproape 400 000 de euro la Dej.

În plus, organizarea unor meciuri scoate bani frumoşi din buzunar la alte cluburi din România. De pildă, Dinamo a plătit peste 20 000 de euro la Arcul de Triumf, iar U Cluj – 9 000 de euro pentru o partidă pe Cluj Arena.

Ţinând cont şi de faptul că sumele pe care s-a bazat Politehnica au venit mai mereu la timp, Iaşul a reuşit să achite retribuţiile uriaşe pentru Liga a II-a aproape la zi în fiecare lună. Astfel, vremurile în care antrenorul Daniel Pancu a lucrat în Liga I întreg sezonul de toamnă fără ca jucătorii să vadă vreun leu, după ce nu au avut niciun cantonament, devin şi mai inexplicabile.

Firesc într-un astfel de tablou, ţinând cont şi de faptul că în Liga a II-a actuală peisajul este sumbru, cu echipe foarte slabe, cu cinci grupări fără drept de promovare şi fără vreo nucă tare (Petrolul, U Cluj şi Hermannstadt au promovat în vară, echipele retrogradate din elită s-au dezmembrat, Clinceni şi Mediaş, sau rătăcit, Dinamo), Politehnica a luat drept model Petrolul Ploieşti. Care, anul trecut, fără un leu de la Primărie sau CJ Prahova, tranşase aproape total promovarea până în iarnă, prahovenii fiind pe primul loc, cu un avans de nouă puncte faţă de locul de baraj la final de 2021.

Victorii trase de păr în mandatul lui Niculescu

Socoteala din birouri nu s-a potrivit cu cea din teren. Deşi adversarele au confirmat că se ridică doar la nivelul Ligii a III-a din anii trecuţi, Politehnica a etalat încă din start un joc chinuit, mult sub nivelul investiţiilor şi condiţiilor excelente avute.

Astfel, după o remiză cu o nou-promovată, Oţelul, Poli a avut nevoie de şansă (cu Viitorul Pandurii a tras de două ori pe poartă, din penalty şi în prelungiri, marcând de fiecare dată, contra Chiajnei golul decisiv a fost marcat în ultimul minut, după o gafă uriaşă a oaspeţilor, care au greşit flagrant şi la prima reuşită a gazdelor) şi de arbitraje favorabile (la Dej, după 1-0 la pauză, meciul s-a întors după ce arbitrul a dat aiurea un penalty pentru Poli şi a eliminat uşor un ardelean) pentru a nu se face de râs. Nici duşul rece din Ghencea, unde Steaua a dominat net, nu a trezit Politehnica. Următoarele puncte au fost obţinute tot cu noroc (Buzău şi-a dat autogol, cu nou-promovata din Baia Mare a fost din nou chin) sau cu ajutorul arbitrilor, Slobozia neprimind un penalty în actul doi.

Într-un astfel de context, conducătorii Politehnicii nu au avut răbdare cu Niculescu la primul eşec dur, 1-3 cu Ripensia. Deşi Poli nu stătea foarte prost în clasament (era pe V, cu 17 puncte, la un punct de locurile II şi III şi trei de lider, Steaua), antrenorul cu care s-a plecat la drum a fost debarcat, Leo Grozavu, care fusese dorit insistent în vară, descălecând în Copou.

În paranteză fie spus, înfrângerea umilitoare în faţa unei echipe cu un buget de cinci ori mai mic, Ripensia, care voia să se retragă din campionat, fusese precedată de eliminarea incredibilă din Cupă, de la Dumbrăviţa. Acolo unde Poli şi-a bătut joc de competiţie, suporteri şi banii cu care ar fi putut acoperi datorii din trecut (premiile erau mari pentru calificare şi rezultatele din grupe), prezentându-se cu rezervele şi fără antrenorul principal în comuna timişeană.

Creştere infimă cu Grozavu

Deşi noul antrenor a declarat la instalare că echipa va progresa în câteva săptămâni, iar asistentul Mugurel Cornăţeanu, despre care s-a spus că l-ar fi lucrat pe Niculescu, a afirmat ferm că Poli are cel mai bun lot, schimbarea la faţă a Iaşului nu a apărut odată cu venirea lui Grozavu.

După un succes extrem de chinuit cu lanterna de atunci, Metaloglobus, când noul tehnician a stat în tribună, acesta a debutat cu un eşec uluitor, pe terenul unei nou-promovate, Slatina, şi a bifat primele puncte pierdute în Copou, cu Miercurea Ciuc. Şansa Iaşului a fost că a jucat apoi la modesta Dumbrăviţa, bun prilej de recăpătare a tonusului înainte de sprintul de final. Care nu a fost deloc grozav din punct de vedere al jocului, doar punctele fiind la plusuri. Beneficiind de un penalty uşor acordat, Iaşi a remizat la Braşov după un act secund în care gazdele au dominat net, a trecut la limită de o modestă trupă dinamovistă, după ce ieşenii au tras de timp vârtos, şi a învins cu mari emoţii o trupă de puşti fără casă proprie, Unirea Constanţa. De precizat că Unirea iernează pe ultimul loc, şi că trupa cu medie de vârstă sub 20 de ani, aciuată la Clinceni, a avut o mulţime de ratări în actul doi!

Gafe organizatorice incredibile

Un club de fotbal nu trebuie analizat doar din punct de vedere sportiv, rezultatele fiind consecinţa unui cumul de factori, economic, infrastructură, organizatoric etc. Dacă la primele două capitole Poli excelează (nu numai salariile sunt de Liga I, ci şi calitatea terenurilor, renovate din nou), la relaţia cu suporterii Iaşul a dat, iarăşi, de multe ori cu bâta în baltă.

Politehnica nu a învăţat nimic din sezonul trecut, când s-a făcut de râs în toată Europa, scriind, în engleză, „oale crude” în loc de „stop războiului” pe tricourile fotbaliştilor sau când vicepreşedintele Dan Cojocaru s-a îmbrăcat în treningul unei alte echipe când a anunţat un transfer.

Prezentarea echipei din vară a fost un fiasco total, spectatorii au ratat startul unui meci din cauza faptului că în Copou a fost deschisă o singură casă de bilete, s-au vândut abonamente pe fotolii inexistente (!) sau bilete pe locurile abonaţilor (!), de la staţia de amplificare s-au auzit o mulţime de comicării, limba română a fost faultată des pe canalele clubului, unde au fost inventate cuvinte, despre Del Priore s-a spus că vine de la un club inexistent, eroarea fiind semnalată chiar de jucător, dinspre lojele Politehnicii se aud răcnete ca pe toloacă. Şi lista gafelor impardonabile şi la un club sătesc poate continua!

Firesc într-un astfel de context, în care mai apar şi declaraţii marca Grozavu, care a taxat aspru strategia conducerii, sponsorii aşteptaţi nu au apărut, numărul abonaţilor a fost foarte mic, iar media asistenţei a fost la jumătate faţă de cea de la Galaţi (!) şi sub cea a lui Dinamo, deşi „câinii” au fost exilaţi des din Bucureşti. Asta cu toate că Politehnica a avut şansa de a se confrunta acasă şi cu echipe care „vând bilete” (Dinamo, Buzău) evoluând în deplasare cu grupări care nu sunt atractive pentru spectatori, ca Dej, Dumbrăviţa, Ripensia, Slatina ori Unirea.

Nu numai faţă de fani Poli nu a fost diplomată, ci şi faţă de omul care a făcut eforturi uriaşe, financiare şi nu numai, pentru a revigora fotbalul local, Cornel Şfaiţer, preşedintele Consiliului Director. La o zi după ce acesta a trecut printr-o dramă uriaşă, decesul fulgerător al soţiei, Politehnica a găsit de cuviinţă să petreacă ore bune la un banchet la care a fost tăiat un porc…

Perspective

Poli este, în continuare, mare favorită la promovare, ţintă care, în contextul prezentat, aproape că nu are cum să fie ratată. Adversarele sunt modeste valoric, multe au probleme uriaşe, fiind cu transferurile blocate sau cu bugetul în piuneze.

Singura condiţie este ca problemele legate de deconturile pentru 2022, care au tulburat serios finalul anului trecut, lipsa fondurilor proprii atrase zguduind clubul, să nu afecteze finanţarea de la CL din acest an.

Dacă nu va avea probleme cu finanţarea din bani publici, cu o trupă care are deja un schelet închegat, cu implanturi care se anunţă de efect, cu salarii şi condiţii peste prima ligă, Iaşul nu are cum să nu fie în prim-planul unei competiţii extrem de subţiri, clasarea pe primul loc fiind aşteptată, logică.

Rămâne de văzut dacă Poli va reuşi să echilibreze raportul dintre calitatea exprimării şi nivelul investiţiilor, astfel încât şi suporterii care nu privesc doar clasamentul să fie mulţumuiţi.

În încheiere, un avertisment! Pentru ca Iaşi să nu fie în sezonul viitor doar un pasager prin Liga I, lucrul cu cap trebuie început din această iarnă!

SOSIRI (25 de jucători) – Vaşvari (Sepsi), Tincu (Sepsi), Ştefanovici (SJ Vaslui – împrumut), Lică (Petrolul Ploieşti), Karacianakov (Pirin, Bulgaria 1), Tomczyk (Mioveni), Martac (Chindia Târgovişte), Hunte (Den Bosch, Olanda 2), Marchioni (Panserraikos, Grecia 2), Ciaun (Ştiinţa Miroslava), Anton (Ceahlăul Piatra Neamţ), A. Dumitru (Corvinul Hunedoara), Cracea (Sporting Juniorul Vaslui – împrumut), Finica (Rapid – împrumut), Bujor (Farul – împrumut), Fosu-Mensah (Helmond Sport, Olanda 2), Jankov (Kaspiy Aktau, Kazahstan 1), A. Roman (Amstetten, Austria 2), Knoflach (Sambenedettese, Italia 4), Harrison (Hayes & Yeading, Anglia 7), Del Priore (Maipu, Argentina 2 – împrumut), Hlistei (U Cluj), Telcean (U Cluj).

D. Deac (Ardealul Cluj – împrumutat la Rapid Brodoc), D. Ciubăncan (Şoimii Lipova – împrumutat la Unirea Ungheni), Fică (CFR Cluj – dat înapoi fără să joace).

Transferul lui Dohotariu (Vaslui) nu a mai fost oficializat.

PLEC|RI (18 jucători) – Camara (revenit la FC Botoşani), Mărieş (revenit la Craiova – Baia Mare), Cană (revenit la FCSB – Unirea Constanţa), Ad. Ilie (revenit la CFR Cluj II), Serediuc (Slobozia), Muratovic (Niederkorn, Luxemburg 1), Axinte (Dante Botoşani), Aftanache (Bucovina Rădăuţi), Okan (Metaloglobus), Stan (Tunari), Asăvoaei (Dante Botoşani), Defta (CSM Alexandria), Pop (CSM Sighet), Pelivan (Farul II), Chiorean (Metaloglobus), Ungurenaşu (împrumut Rapid Brodoc), Kamara, Puşcaş.

Amicalele verii

  • 22 iunie: FC Botoşani – Poli 4-1 (1-1). Tomczyk.

În cantonamentul din Bulgaria

  • 10 iulie: Poli – FC Makedonija Skopje (Macedonia de Nord I) 1-1 (1-0). Karacianakov.
  • 13 iulie: Poli – ŢSKA 1948 (Bulgaria I) 4-0 (0-0). Vaşvari, Plohotniuk (2), Ciubăncan.
  • 14 iulie: Poli – FC Mavlon (Nigeria III) 2-1 (0-1). Cracea, Pelivan.
  • 17 iulie: Poli – Akritas Chlorakas (Cipru I) 2-1 (1-1). Karacianakov, Plohotniuk.
  • 20 iulie: Poli – FC Pirin Gotse Delcev (Bulgaria III) 2-0 (1-0). Plohotniuk (2).

În Copou

  • 28 iulie: Poli – Miroslava 1-1 (1-1). Hunte.
  • 30 iulie: Poli – Dante Botoşani 4-0 (2-0). Harrison (2), Tomczyk, Ştefanovici.

REZULTATE LIGA II – SEZON TOAMN|

  • Oţelul – Poli 0-0
  • Poli – Viitorul Pandurii 2-0 (0-0). Vaşvari (’55, penalty), Finica (‘90^2).
  • Dej – Poli 1-2 (1-0). Kereki (’42) – Vaşvari (’61, pen.), Tomczyk (’88).
  • Poli – Chiajna 2-1 (0-0). Harrison (’72, ’90) – Cierpka (’87).
  • Steaua – Poli 2-1 (1-0). Chipirliu (’22), Ad. Popa (’63) – Plohotniuk (’89).
  • Poli – Buzău 1-0 (0-0). Trebotic (’56, autogol).
  • Slobozia – Poli 0-0.
  • Poli – Baia Mare 2-0 (0-0). Plămadă (’70), Plohotniuk (‘90^4).
  • Ripensia – Poli 3-1 (3-0). Sofran (‘2, ’30), D. Ciurel (’44) – Plămadă (’87).
  • Poli – Metaloglobus 1-0 (0-0). Hlistei (’67).
  • Slatina – Poli 1-0 (1-0). Doman (’30).
  • Poli – Ciuc 0-0
  • Dumbrăviţa – Poli 0-3 (0-1) Hlistei (’26, ’74), Roman (’70).
  • Braşov – Poli 2-2 (0-1) R. Lazăr (’55), Chică-Roşă (‘90^4) – Vaşvari (’28, pen., 74).
  • Poli – Dinamo 1-0 (0-0) Hlistei (’49).
  • Unirea Ct – Poli 1-2 (1-2) Chiriţoiu (‘3) – Roman (’19), Harrison (’29).

Golgeteri:

Hlistei (4), Vaşvari (4, 3 din penalty), Harrison (3), Plohotniuk (2), Plămadă (2), Roman (2), Finica, Tomczyk, Wiktorski (Buzău – autogol).

LINII CLASAMENT

  • GENERAL: 16 9 4 3 20-11 31p (loc 2)
  • ACASA: 7 6 1 0 9-1 19p (loc 2)
  • DEPLASARE 9 3 3 3 11-10 12p (loc 6)

MANDAT NICULESCU

  • GENERAL: 9 5 2 2 11-7 17p (^5)
  • ACAS|: 4 4 0 0 7-1 12p
  • DEPLASARE 5 1 2 2 4-6 5p

MANDAT GROZAVU

  • GENERAL: 6 3 2 1 8-4 11p (^5)
  • ACAS|: 2 1 1 0 1-0 4p
  • DEPLASARE 4 2 1 1 7-4 7p

Cu Metaloglobus (1-0), Poli a fost condusă de interimarii Cornăţeanu şi Chiribici.

CUPA ROMANIEI

  • 14 septembrie – Turul 3: Ştiinţa Miroslava – Poli 1-3 (0-2). Ayemantey (’89) – Del Priore (’10), Plămadă (’15), Plohotniuk (’64).
  • 27 septembrie – Play-off: CSC Dumbrăviţa – Poli 7-6 după penaltiuri. 0-0 la finalul prelungirilor.

Statistici, curiozităţi, ierarhii

  • Iaşul a jucat de şapte ori acasă şi de nouă ori în deplasare.
  • Politehnica e pe locul II în clasamentul partidelor de pe teren propriu şi pentru că liderul la acest capitol, Oţelul, a disputat nouă meciuri la Galaţi. În ierarhia confruntărilor din deplasare, echipa din Copou e pe VI.
  • În clasamentul apărărilor, Iaşi e pe locurile III-IV, la egalitate cu Oţelul, cu 11 goluri primite, unul mai mult decât Slobozia şi Slatina.
  • În clasamentul eficacităţii, Politehnica este abia pe locurile VI-VIII, cu 20 de goluri marcate, la egalitate cu Dumbrăviţa (!) şi Viitorul Pandurii. Din primele şapte clasate, Poli a dat mai multe goluri doar decât Oţelul, care are 19 reuşite.
  • Iaşul are cele mai puţine goluri primite acasă, unul singur în şapte dispute. În schimb, în deplasare se stă prost la acest capitol, pe locurile XI-XII, cu zece goluri primite în nouă partide.
  • În ciuda randamentului aproape de maxim acasă, Politehnica a suferit puternic în atac în Copou, doar şase echipe având mai puţine goluri marcate decât Iaşul, care a punctat de nouă ori. În deplasare, la acest capitol, Poli e pe poziţiile V-VII, cu 11 reuşite în nouă partide.
  • Primii doi golgeteri ai Iaşului, Hlistei şi Vaşvari, fiecare cu patru goluri, ocupă abia locurile XII-XX în campionat. Pe podium sunt Chipirliu (Steaua – 11 goluri), Cocian (Dej – 8) şi L. Kovacs (Miercurea Ciuc – 7).
  • Politehnica a primit trei penaltiuri, toate fiind transformate de Vaşvari, şi este, alături de Steaua, echipa care nu a fost sancţionată cu nicio lovitură de pedeapsă! 
  • Cu 39 de cartonaşe galbene, Poli e pe locurile V-VII într-un clasament al avertismentelor. Roman are cele mai multe „galbene”, şase, zestre cu care se află pe locurile II-VII în ierarhia jucătorilor indisciplinaţi. Iaşul a primit şi un cartonaş roşu, prin Ştefanovici, din două galbene, la Braşov, în minutul 86.
  • Într-un top al asistenţei alcătuit de lpf2.ro, Politehnica e pe locul III, cu o medie de 2 357 de spectatori, puţin peste Baia Mare şi departe de Oţelul (4 822) şi Dinamo (4 091).
  • Un sfert dintre primii 12 jucători din Liga a II-a din punct de vedere al cotelor sunt legitimaţi la Poli Iaşi. Aceştia sunt Hlistei, Harrison, Del Priore şi Roman. În topul acesta au fost şi Hunte şi Karacianakov, plecaţi pe parcursul campionatului.
  • Iaşul nu a marcat în Copou în prima repriză! Aceeaşi „performanţă” a fost înregistrată şi în primele 12 runde ale campionatului.
  • În sezonul regulat, Poli mai are de jucat acasă cu Şelimbăr şi Progresul şi în deplasare la Timişoara, cu Politehnica. 

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *