Interviu cu preparatorul fizic al Politehnicii Iași – Liga 2

Interviu cu preparatorul fizic al Politehnicii Iași  Liga 2

Головна » Interviu cu preparatorul fizic al Politehnicii Iași – Liga 2

După o vacanță de aproape o lună, Politehnica Iași se va reuni luni, 9 ianuarie 2023, la stadionul din Copou. Pentru elevii lui Leo Grozavu va urma o perioadă lungă de pregătire, de șapte săptămâni, campionatul Ligii 2 urmând să se reia în ultimul weekend al lunii februarie.

Preparatorul fizic Ovidiu Chiribici, în prim-plan la Poli Iași

De regulă, stagiile de iarnă sunt percepute ca fiind cele mai chinuitoare pentru fotbaliști, iar un rol important în stafful unei echipe îl au preparatorii fizici.

Liga2.ro a stat de vorbă cu Ovidiu Chiribici, preparatorul fizic al Politehnicii Iași, iar acesta a explicat, în detaliu, cum va decurge pregătirea fizică a echipei și cum percepe el toată această perioadă.

Colaboratorul antrenorului Leo Grozavu a explicat care este primul lucru pe care îl va face stafful împreună cu jucătorii în vestiar, la reunirea de pe 9 ianuarie și a precizat că a rămas impresionat de modul cum au răspuns jucătorii la solicitările antrenorilor.

Nu este o perioadă de încărcare, ci de uniformizare

Ovidiu Chiribici, urmează o perioadă în care preparatorul fizic al unei echipe are un rol foarte important. Tu cum o percepi?
În primul rând, vreau să mă exprim față de formularea asta comună pe care o citesc peste tot. Cum că urmează o perioadă grea, care sper să fie benefică atunci când începem competiția, o perioadă în care încărcăm și sper să încărcăm bine. E puțin vag formulat și aș vrea să o reformulez. Din punctul meu de vedere, perioada o văd nu neapărat de acumulări. Pentru că nu neapărat ce acumulezi acum te ține și în luna mai. Ideea este să lucrezi bine în ianuarie, februarie, martie, dar și în aprilie și mai. Perioada asta de reluare o văd altfel.

Care va fi obiectivul vostru în următoarea perioadă?
La nivel de Liga a 2-a, când pauza a fost de o lună de zile, vorbim clar de criterii de tipuri somatice în lot. E clar că pauza fiind atât de mare, când ei au revenit vor alinia niște discrepanțe la nivel de lot. Și atunci obiectivul într-o asemenea perioadă este o uniformizare la nivel de capacitate de exprimare, de pregătire a jucătorilor. Adică după o perioadă de o săptămână, două, trei, fiecare dintre jucători să fie cât mai aproape de nivelul lor maxim, să fie sută la sută pregătit. Dacă unul este fundaș central, unul este de talie mică și exploziv, atunci eu mă gândesc ca și fundașul central să fie pregătit sută la sută, dar și extrema, care este mult mai micuț, dar vitezist, să dea randamentul maxim.

Eu de asta nu prea sunt de acord cu formularea ”mergem să încărcăm”. Nu avem de încărcat tiruri. Mergem să-i pregătim pe jucători astfel încât să fie în regulă la antrenamentele din lunile următoare. Nu te antrenezi tare în ianuare și te oprești, dar în martie și aprilie nu te mai antrenezi tare. Nu! Vor fi și atunci antrenamente tari. Da, într-adevăr, sunt antrenamente poate mai lungi acum ca durată, ca volum, sunt mai intense.

Ce îi așteaptă pe jucători în următoarea perioadă?
Pe jucători, în primul rând, îi va aștepta o uniformizare. Ei au avut un program atât scris, cât și video. Au fost mai multe variante date: când sunt în imposibilitatea de a face un antrenament pe teren, atunci când ai doar sală la dispoziție, atunci când poate că ai plecat cu soția și cu copiii într-o țară mai exotică și dispui doar de o plajă. Au avut un program variat, pe care trebuiau să-l facă și să răspundă cu niște videoclipuri în care ei se antrenează.

Îi așteaptă în primul rând o evaluare, la reunire. Este cel mai important să știm cine este fiecare, să îi cunoaștem din punct de vedere fizic, pentru ca apoi să putem lucra individual sau pe mini-grupuri, pentru a-i uniformiza, pentru a le putea antrena fiecăruia dintre ei calitățile și capacitățile lor maximale. După care va urma și accentul pe lucrul tehnic și tactic. Diferența dintre luna ianuarie și martie sau aprilie este că avem mai mult timp la dispoziție pentru a acorda mai multă atenție și mai mult timp părții fizice, atletice, care poate fi cu minge sau fără minge. Poate fi parte fizică integrată sau parte pur atletică. Dar după această evaluare îi va aștepta – cum se spune, ”după faptă și răsplată”. Dacă au fost conștiincioși și profesioniști, îi va aștepta o perioadă plăcută. Dacă nu a fost chiar așa, analizând rezultatele testelor pe care le vom susține, le vom spune realitatea și îi vom ajuta să recupereze ceea ce nu au făcut. Sigur, cu multă muncă sau muncă dublă din partea lor.

O bilă albă pentru jucători

Pregătiți programul în funcție de testele pe care le veți da după vacanță?
Noi perioada aceasta o avem pregătită ca și structură. Un microciclu îl avem pregătit și rezervat pentru perioada în care vom lucra din punct de vedere fizic. Dar mai concret, individual nu ai cum să planifici. Eu miercurea viitoare voi face un antrenament de forță explozivă integrată pentru că nu știu la ce nivel sunt ei astăzi. Dar voi ști marți, miercuri. Și în acel moment pregătirea va fi individualizată. Dar din ianuarie până la sfârșitul lunii februarie știm ceea ce facem, unde, în ce zonă, că este pe plan local, că este la munte sau în Turcia. Că este săptămână pregătitoare campionatului, că este săptămână destinată antrenamentelor fizice sau doar cu meciuri amicale. Mijloacele cu care intervenim le stabilim în funcție de testele fizice.

V-au trimis toți jucătorii acele filmulețe? Au respectat programul?
Da, în mare au respectat. Unii au venit și cu niște prezentări de am spus că sunt cel puțin analiști video. Spre surprinderea noastră, unii chiar au apelat la cunoștințe de-ale lor, la antrenori personali, la oameni care i-au filmat și le-au montat clipurile într-un mod profesionist. Din punctul acesta de vedere au o mare bilă albă și sunt motive să ne bucure, văzându-i atât de responsabili.

Care a fost cel mai activ jucător?
Pot să spun un jucător care pe mine unul m-a impresionat pe parte fizică, acesta este portarul Risto Jankov. Felicitări pentru Risto și jos pălăria cum spune pe românește!

Dar au fost și care au stat mai prost pe partea asta în vacanță?
Cei care se pricep la tehnologie au știut să îmbrace frumos activitatea lor. Trebuie să spun faptul că mențiunea cea mai importantă în mesajul pe care l-am avut către jucători atunci când au plecat în vacanță a fost că primul lucru pe care îl vom face la reunire, pe 9 ianuarie, va fi analiza individuală. Primul lucru pe care îl vom discuta în vestiar va fi ceea ce s-a făcut sau nu s-a făcut în vacanță. Concret, cu expunere video, cu nominalizare, cu analiza fiecăruia dintre ei. Vom analiza activitatea lor din vacanță. Sperăm cu toții să nu avem probleme.

Un jucător profesionist poate reveni din vacanță cu un surplus de 1-1,3 kg

Câte kilograme poate pune un jucător într-o astfel de vacanță de o lună?
Eu spun că un jucător profesionist într-o perioadă în care a stat o lună de zile acasă poate să se prezinte la antrenamente cu un surplus de un kilogram. Dacă este vorba de un alt tip de metabolism, hai să fim indulgenți și să spunem 1,2 kg sau 1,3 kg. Pentru jucătorii de peste 30 sau 31 de ani. Ei nu mai au aceleași arderi ca la 18 ani. Un jucător de 18 ani poate mânca jumătate de ciocolată și a doua zi să nu se simtă, iar unul de 33 de ani pentru aceeași jumătate de ciocolată trebuie să muncească 3 zile să nu se depună.

Ce este peste 1 kg sau 1,3 kg ce înseamnă?
Deja ce este peste această limită vorbim de lipsă de respect în primul rând față de el. După aceea înseamnă respect față de clubul cu care ai contract, de colegii tăi, de staff, de suporteri.

În cât timp va da jos un jucător acest surplus?
Nu în două-trei zile, pentru că nu vrem să oferim un șoc organismului și nici nu este acesta obiectivul. Dar în șapte-zece zile acesta poate fi îndepărtat.

Partea mentală, cel mai greu de gestionat de către jucători într-un cantonament de iarnă

Ce este cel mai greu pentru un jucător într-un stagiu de pregătire de iarnă?
Din punctul meu de vedere, pentru un jucător ce este cel mai greu este partea mentală. Pentru că într-un cantonament ești departe de familie, mai intervin și numerele antrenamentelor. Sunt două pe zi, după ce ești obișnuit cu unul pe zi. Ai alte solicitări, alte intensități. Și atunci devine un stres care din fizic se transformă în mental. Jucătorii preferă o perioadă cu jocuri, nu o perioadă cu antrenamente, fie ele tehnico-tactice sau fizice. Pentru un fotbalist plăcut este să joace, nu să se antreneze, de asta consider că perioadele acestea sunt mai grele. Mai ales la Liga a 2-a, unde avem o lună și jumătate până la competiție, pentru ei este mai greu să se capaciteze. Ei trebuie să se antreneze o lună și jumătate până la primul meci și asta devine ceva mai greu decât ar fi un antrenament. Trebuie să te antrenezi fără să joci, fără adrenalina și spiritul competiției, este destul de greu să te capacitezi și să te motivezi știind că a doua zi urmează iarăși aceeași rutină.

Ce riscă un jucător neprofesionist, care nu a respectat programul și va veni cu un decalaj mai mare față de ceilalți?
Ca și în cazul altor abateri disciplinare, este un regulament de ordine interioară. Nu inventăm noi nimic. Ei trebuie să fie conștienți de faptul că în contractul unui jucător sunt drepturi și obligații. Atunci când ți s-a dat tot ce ai nevoie ca să-ți exerciți meseria și nu te-ai încadrat, trebuie să justifici ceea ce nu ai făcut. Regulamentul este făcut la comun, și poate fi amendă sau o excludere din lot, ori până la ruperea contractului. Depinde de abatere.

Epidemia de gripă, un subiect luat în calcul

Traversăm o perioadă cu epidemie de gripă. Cum gestionați această problemă, dacă vor apărea cazuri de gripă în lot?
Sper să ne ajute Dumnezeu și să nu avem asemenea momente. La Sf. Gheorghe am avut și nu este deloc plăcut. Este o perioadă pe care va trebui să o gestionăm cu mare atenție, este nevoie să colaborăm cu staff-ul medical în permanență. Dacă ar fi un caz sau două ar trebui să se intervină, pentru a nu se extinde. Trebuie să avem mare grijă, pentru că nu doar antrenamentul este important, ci și starea de sănătate a jucătorilor, alimentația lor, odihna. Va fi mai important să prevenim decât să tratăm după aceea.

Unde este mai recomandat un stagiu de iarnă? La munte sau în Antalya?
La Forban, cum se mergea înainte, trebuie să mergi un anumit număr de zile pentru oxigenare, acolo se mergea tot pentru partea aerobă. Acum, conform studiilor recente s-a dovedit că poți acoperi același prag aerob ca și atunci când mergi la munte. Este vorba doar de variație, de climă și de stimuli. Din punctul meu de vedere, alergările maratoniste înseamnă uzură și nu își mai justifică prezența în fotbal.

Ai colaborat la multe echipe cu antrenorul Leo Grozavu, cât de mult contează relația strânsă pe care o ai cu antrenorul?
Multă lume poate nu știe chestia aceasta. În afara terenului, da există o relație de respect și de prietenie. Dar din punctul de vedere al meseriei nu existat niciodată să lucrez cu Leo doar pentru a pune niște materiale pe teren sau, cum mai auzeam acum mulți ani în urmă de alte povești, de șprițuri. Nu a existat asta niciodată. Avem o relație strict profesională. Și de asta și colaborăm, pentru că el îmi oferă libertate pe partea pe care o stăpânesc și o dirijez, i-am fost loial și de încredere atâta timp. Iar colaborarea noastră înseamnă lungime de undă, vedem lucrurile la fel, avem aceeași rigurozitate. Când auzim de prietenie lumea poate să înțeleagă altceva, dar eu aș numi-o o prietenie riguroasă din punct de vedere profesional. De asta am ales să lucrez cu el, pentru că este riguros și mie îmi place acest stil. Când intru în vestiar și până ies nu încape discuția de prietenie, ci de profesionalism și rigurozitate.

Promovează Poli Iași?
Se vorbește despre promovare, dar nu și despre bucuria acestui oraș care respiră fotbal. Despre suflarea ieșeană cunoscătoare de fotbal. Eu îmi doresc să fiu părtaș, la vară, la sărbătoarea acestui mare oraș. Din toată inima, da, îmi doresc să muncim bine pentru a reuși accederea în prima ligă.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *