Veste uriașă pentru Simona Halep! Povestea sportivei germane căreia i-a fost redusă pedeapsa de doping… – Prosport

Veste uriașă pentru Simona Halep! Povestea sportivei germane căreia i-a fost redusă pedeapsa de doping…  Prosport

Головна » Veste uriașă pentru Simona Halep! Povestea sportivei germane căreia i-a fost redusă pedeapsa de doping… – Prosport

La 21 februarie 2014 s-a anunțat că schioara germană Sachenbacher-Stehle a fost testată pozitiv pentru metilhexanamină în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.

I s-a retras acreditarea olimpică, iar rezultatele ei, printre care două medalii de aur și trei de argint, i-au fost anulate. În iulie 2014, a fost interzisă doi ani pentru dopaj.

În noiembrie 2014 s-a anunțat că Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv a decis că interdicția ar trebui redusă la doar șase luni după ce a făcut recurs, pe motiv că testul incriminat s-a datorat contaminării alimentare. Mai exact un simplu ceai.

Veste uriașă pentru  Simona Halep! Povestea sportivei germane căreia i-a fost redusă pedeapsa de doping la doar 6 luni în urma ingerării accidentale a suplimentelor alimentare! Cum și-a demonstrat nevinovăția 

Teepower Schisandra, o pudră de ceai concentrată pe care Sachebacher-Stehle a luat-o pentru susținerea sistemului imunitar și „sănătatea generală”, s-a dovedit a conține substanța interzisă.

Sachsenbacher-Stehle a susținut că, deoarece a ingerat stimulentul accidental, fără intenția de a-l folosi pentru a-și îmbunătăți performanța, interdicția ei ar trebui redusă.

Dar Grupul de Audiere Anti-Doping organizat de Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) a respins această idee, în ciuda faptului că există un ghid scris cu privire la modul de reducere a pedepselor. Grupul de trei membri a părut să respingă întreaga noțiune potrivit căreia acest lucru este adecvat.

Ingerarea accidentală a păcălit sportivi din întreaga lume sportivă: sprinteri jamaicani, jucători de rugby din Africa de Sud și unii chiar din Major League Baseball. Unul dintre motivele confuziei este că substanța poartă multe denumiri diferite, inclusiv „uleiul de mușcată”, aparent inofensiv.

Numărul mare de teste pozitive a contribuit la dezbaterea dacă medicamentul ar trebui chiar să fie interzis. În cazul metilhexaneaminei, problema este complicată de faptul că nu a existat niciodată un studiu bine conceput pentru a evalua dacă stimulentul îmbunătățește de fapt performanța atunci când este utilizat de sportivi.

Un medic a estimat că efectele sale ar putea fi doar puțin mai puternice decât o ceașcă de cafea.

Sprintenii jamaicani Asafa Powell și Sherone Simpson au avut probleme similare

Prin regulile din codul WADA, o interdicție poate fi redusă sau anulată dacă un sportiv demonstrează două condiții: prima dacă se stabilește cum o substanță specificată a pătruns în corp și al doilea că sportivul nu a intenționat să ia substanța găsită în corp pentru a îmbunătăți performanța sportivă a sportivului.

Strategia a funcționat în cazuri de stimulare /supliment în trecut în alte sporturi. În special, sprintenii jamaicani Asafa Powell și Sherone Simpson au avut interdicțiile reduse la șase luni de către TAS, după ce tribunalul a fost convins că au ingerat fără să vrea oxilofrină, un stimulent din aceeași clasă cu metilhexaneamina, în suplimentele lor alimentare.

Sachebacher-Stehle, care a susținut că a luat substanța din neatenție într-un supliment alimentar, a făcut apel la TAS să reducă interdicția. Și s-a ales cu 6 luni.

TAS a decis că interdicția ei, care a început la data testului pe 17 februarie, a expirat pe 6 august 2014. La scurt timp după reducerea suspendării, schioara germană Sachenbacher-Stehle și-a anunțat retragerea din sport într-un interviu la programul de televiziune Sportschau.

Simona Halep riscă 4 ani de suspendare

Simona Halep (31 de ani, locul 10 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open.

Sportiva noastră a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.

Dacă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.

Ce spune Cristian Jura de la TAS?

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a venit cu unele precizări în exclusivitate pentru Prosport.

„Când discutăm despre contaminare, trebuie să plecăm de la premisa că există mai multe tipuri de contaminare, iar orice discuție generică sau speculativă nu face decât să adâncească confuzia și mai mult.

Din perspectivă procedurală, ne putem referi la:
– contaminarea unor produse alimentare;
– contaminarea unor suplimente alimentare;
– contaminarea apărută pe lanțului de control anti-doping.

Pentru fiecare din cazurile enumerate mai sus este nevoie de un probatoriu distinct ca un sportiv să își dovedească nevinovăția. În cazul schioarei Sachenbacher-Stehle a fost vorba de un ceai contaminat, în cazul altor sportivi a fost vorba de inofensivul ”Ulei de mușcată” sau alte suplimente alimentare.

Așa cum bine precizați și dumneavoastră, interdicția poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping, și anume să se stabilească foarte clar modul cum a pătruns substanța în organism cât și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Durata suspendării a crescut la 4 ani în noul Cod Mondial Anti-Doping

În cazurile precizate este vorba de contaminarea unor suplimente alimentare (pudră de ceai pentru susținerea sistemului imunitar). Astfel, sportivul trebuie să supună spre analiză, în cadrul unui laborator autorizat, pe cheltuiala proprie, suplimentul alimentar consumant și să prezinte la analiză un flacon sigilat din exact același tip de supliment alimentar, inclusiv seria inscripționată pe cele două flacoane trebuie să fie identică.

Acestea sunt condițiile în care o pedeapsă ar putea fi redusă, dar trebuie avut în vedere că durata suspendării a crescut la 4 ani în noul Cod Mondial Anti-Doping, iar cazurile prezentate sunt din perioada 2014, când suspendare era de 2 ani.

De remarcat este faptul că, inclusiv în cazul ingerării accidentale a unui produs contaminat, în cazul sportivei germane suspendarea nu a fost anulată, a fost doar redusă

Aș mai adăuga faptul că ar trebui să evităm orice speculație legată de cazul Simonei Halep deoarece nu avem informații de la sportivă în mod direct sau de la echipa de avocați și nu știm care vor fi tezele probatorii și strategia de apărare”,a declarat Cristian Jura pentru Prosport.

Foto: Evi Sachenbacher-Stehle – die offizielle Seite

Aproape 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special … citește mai mult

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *