Cine este Eva Kaili, eurodeputata arestată pentru corupție: Laude pentru Qatar în contextul CM 2022 – Adevărul

Cine este Eva Kaili, eurodeputata arestată pentru corupție: Laude pentru Qatar în contextul CM 2022  Adevărul

Головна » Cine este Eva Kaili, eurodeputata arestată pentru corupție: Laude pentru Qatar în contextul CM 2022 – Adevărul

În timp ce Qatarul este de trei săptămâni în centrul atenției întregii lumi datorită găzduirii Campionatului Mondial de Fotbal 2022, Parlamentul European (PE) este zguduit de o serie de arestări pentru fapte de corupție legate de această țară din Golf. Una dintre persoanele arestate este o vicepreședintă a PE, eurodeputata socialistă de origine greacă Eva Kaili.

Eva Kaili FOTO Profimedia

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, a fost arestată vineri seară, la domiciliul său din Bruxelles, pentru a fi audiată într-o anchetă de corupție legată de o „țară din Golf”.

Parchetul belgian nu a numit „țara de Golf” în cauză, dar presa locală a identificat Qatarul, care găzduiește în aceste zile Campionatul Mondial de Fotbal 2022.

Celelalte persoane arestate în cadrul acestei anchete sunt de origine italiană, și anume partenerul de viață al Evei Kaili, asistentul parlamentar Francesco Giorgi, fostul eurodeputat Pier-Antonio Panzeri și liderul de sindicat Luca Visentini.

Ancheta datează de patru luni și vizează fapte de corupție și spălare de bani în grup organizat. Țara din Golf este suspectată că „a influențat decizii economice și politice ale Parlamentului European oferind sume consecvente de bani sau cadouri importante”.

Beneficiarii sunt personalități care au „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în cadrul PE. Aceștia fuseseră contactați de țara din Golf pentru a-i prezenta o imagine bună în materie de drepturile omului și a situației muncitorilor străini.

Cine este Eva Kaili?

O fostă prezentatoare de știri născută pe 26 octombrie 1978 la Salonic, în nordul Greciei, Eva Kaili și-a început cariera politică în țara natală acum 18 ani.

În 2004, a fost cel mai tânăr candidat pentru alegerile parlamentare, dar nu a reușit să intre în forul legsilativ al Greciei. A obținut mandatul de deputat trei ani mai târziu, pe listele socialiștilor PASOK.

După cinci ani de prezență în Parlamentul elen, Eva Kaili a fost aleasă în 2014 în calitate de europarlamentar de partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

În primul mandat, în perioada 2014-2019, a deținut posturile de președintă a Comitetului pentru viitorul științei și tehnologiei și președintă a Delegației pentru relații cu Adunarea Parlamentară a NATO. De asemenea, a fost membră a Conferinței președinților de delegație.

În 2019, a câștigat al doilea mandat de cinci ani în PE. Este vicepreședintă a PE din ianuarie anul acesta.

Cu câteva zile înainte de începutul Campionatului Mondial de Fotbal 2002, Eva Kaili s-a întâlnit cu ministrul Muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri. Cu această ocazie, eurodeputata greacă a salutat, în numele Uniunii Europene, angajamentul Qatarului în a-și „continua reformele în domeniul muncii”.

„Astăzi, Cupa Mondială la Fotbal din Qatar este o dovadă concretă a modului în care diplomația sportivă poate duce la o transformare istorică a unei țări ale cărei reforme au inspirat lumea arabă”, a declarat Kaili la tribuna PE în data de 22 noiembrie. „Qatarul este lider în drepul muncii”, a insistat ea.

Eva Kaili a făcut aceste declarații în ciuda relatărilor de presă care constată o serie de probleme grave în eforturile Qatarului de a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Qatarul a fost acuzat de mită, corupție, crimă și sclavie, circa 6.500 de muncitori murind pe șantierele Cupei Mondiale.

La scurt timp de la arestarea Evei Kaili, PASOK a anunțat excluderea eurodeputatei din rândurile sale.

Source: news.google.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *