O firmă maghiară va face un nou plan de prevenire și reducere a zgomotului în Sibiu. Compania a lucrat pe proiectele acustice de la CM-2022 din Qatar – TurnulSfatului.ro

O firmă maghiară va face un nou plan de prevenire și reducere a zgomotului în Sibiu. Compania a lucrat pe proiectele acustice de la CM-2022 din Qatar  TurnulSfatului.ro

Головна » O firmă maghiară va face un nou plan de prevenire și reducere a zgomotului în Sibiu. Compania a lucrat pe proiectele acustice de la CM-2022 din Qatar – TurnulSfatului.ro

O companie din Cluj, cu acționariat maghiar, va elabora un plan de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului în municipiul Sibiu. Firma este cunoscută pentru soluţiile tehnologice în domeniul predicţiei zgomotului, a poluării aerului şi vibraţiilor din mediu, respectiv măsurării acestora, fiind contractată de mai multe municipii din țară, dar a fost implicată și în proiecte mari, precum proiectele acustice de la Campionatul Mondial 2022 din Qatar.

Primăria Sibiu va plăti companiei Vibrocomp SRL 60.000 de lei pentru elaborarea unui nou plan de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului în municipiul Sibiu. Este nou, pentru că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 321 din 14 aprilie 2005 (republicată și actualizată) privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, aceste planuri de acţiune se reevaluează şi, dacă este cazul, se revizuiesc atunci când se produc modificări importante care afectează situaţia existentă privind nivelul zgomotului şi cel puţin la fiecare 5 ani. Ultima dată, situația zgomotului la Sibiu a fost revizuită în anul 2019 de către SC Institutul de Cercetări în Transporturi – INCERTRANS SA.

Datele acelui raport arată că în ceea ce privește traficul rutier, nivelul de zgomot este depășit cu peste 5 dB (Decibeli) în clădirile situate lângă următoarele străzi: Bulevardul Corneliu Coposu, Bulevardul Victoriei, Calea Dumbrăvii, Șoseaua Alba Iulia, Strada Andrei Șaguna, Strada Argeșului, Strada Avrig, Strada Banatului, Strada Constituției, Strada Cristian, Strada General Vasile Milea, Strada Hermann Oberth, Strada Lungă, Strada Maramureșului, Strada Rahovei, Strada Râului, Strada Rusciorului și Strada Semaforului.

În ceea ce privește activitatea industrială, datele publicate în 2019 (dar care analiza situația din 2016) arătau că șapte clădiri rezidențiale sunt afectate cu sarcini de zgomot „care depăşesc cu până la 5 dB limitele admise situate în apropierea unităţilor industriale din oraș”. Nu e menționat despre ce clădiri e vorba.

Filiala din Cluj a companiei Vibrocomp a fost fondată în anul 2007, unicul acționar fiind VIBROCOMP KFT din Ungaria. Compania mai are o filială și în Dubai. Reprezentanții companiei spun că pot prezenta situaţia zgomotului întregului oraş „cu o tehnologie unică, pe hărţi colorate, unde fiecare culoare afişează nivelul de zgomot relevant pentru zona respectivă. Hărţile de zgomot prezintă nivelul de zgomot produs de traficul rutier, traficul feroviar/tramvai, surse industriale și aeronave. Hărţile de zgomot vor arăta în culoarea roşu închis zonele în care este necesară reducerea zgomotului. Culoarea verde arată zonele actuale liniştite. Zonele liniştite trebuie menţinute liniştite, iar cele identificate ca şi zgomotoase trebuie reduse. Măsurile de reducere a zgomotului sunt prezentate în planurile de acţiune pentru combaterea zgomotului”.

Dintre orașele în care această firmă a elaborat hărți ale zgomotului se numără Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara, Pitești, Satu Mare, Târgoviște, Budapesta, Debrecen, Szeged, Novi Sad etc. Vibrocomp mai spune că a calculat și a propus soluții de reducere a zgomotului la mai multe aeroporturi internaţionale în Ungaria și România, dar și la cele regionale, inclusiv la aeroportul din Sibiu.

Compania contractată acum de municipalitatea din Sibiu, Vibrocomp, a mai elaborat Planul de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant și în 2014.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 384

Ion Surdu

Source: turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *